to page
Meny

Projektet

 

Koreografin – interaktivitet, språk och integration: Metodutveckling för normkreativ scenkonst är ett projekt som vill göra scenkonst tillgänglig för alla. Projektets mål är att skapa en normkreativ kulturupplevelse på flera språk och utveckla metoder kring interaktiv scenkonst, flerspråkighet och integration.

I projektet översätts föreställningen Koreografin till 10 språk för att ge fler möjlighet att delta och att mötas över språkgränser. Samtidigt utvecklas en metod för scenkonst som kan bidra till ökad kunskap, större tillgänglighet och fler flerspråkiga scenkonstverk. Projektet avslutas med att föreställningen och metoden sprids genom en turné i Sverige.

Det långsiktiga målet är att Koreografin på svenska, engelska, arabiska, pashto, dari, tigrinska, somaliska, persiska, turkiska, ryska och sorani ska fortsätta turnéra efter projektets slut. Metoden ska också kunna användas av dans- och teaterinstitutioner, scenkonstgrupper, kulturskolor med flera för att skapa nya tillgängliga och flerspråkiga verk.

Målgrupp för projektet är elever i grundskolans och grundsärskolans årskurs 4-9 och särgymnasiet. Fokus ligger på nyanlända barn och ungdomar. Den översatta Koreografin blir en jämlik mötesplats genom att spelas för nyanlända och etablerade elever tillsammans.

 

Samarbeten

Projektet genomförs tillsammans med en referensgrupp av flerspråkiga ungdomar från Haninge kommun. En grupp av forskare och konstnärer följer också projektet, och deltar i en serie seminarier för att bidra med kunskap till metodutvecklingen. Samarbetespartners är Haninge kommun, ABF Stockholms Tolkutbildningar, barn- och ungdomsteatern Unga Klara, Danskonsulenter i Sverige och Kulturskolerådet.

Projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden mellan 2018-2020.

 

Press

”Scenkonst där de unga själva får gå i rollerna” – Dagens ETC 2019

”Language and movement meet at projekt Koreografin” – Totally Stockholm 2018

 

Provlyssna!

Klicka på hörluren för att lyssna på ett smakprov av Koreografin på svenska.

 

Listen here, Lyssna här